Post

Emek ve Özgürlük İttifakı yol haritasını binlerin katıldığı halk buluşmasında açıkladı

Buluşmaya ittifak partilerinin başkanları ve eş genel başkanları, sözcüleri, temsilcileri, milletvekilleri ve binlerce yurttaş katıldı.

Erken saatlerden itibaren coşkulu bir havanın hakim olduğu salona kadınlar, gençler, işçiler ve muhalefetin birçok farklı kesiminden katılımcılar halaylarla, sloganlarla giriş yaptı.

65 gündür gasp edilen hakları için mücadele eden ETF Tekstil işçileri ve Deriteks Sendikası, “Sanem Dikmen İşçiye Borcunu Öde” pankartıyla salona yürüdü. İşten çıkarılan İBB işçileri de salonda sloganlarla “İşimizi geri istiyoruz” pankartı açtı.

İstanbul’da Adalet Nöbeti eylemlerini sürdüren tutuklu yakınları ile Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, üzerinde “Hasta tutsaklara özgürlük” yazılı önlüğüyle kortej halinde etkinliğe katıldı.

İttifak bileşeni partilerinden Emekçi Hareket Partisi Sözcüsü Özge Akman, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Mithat Sancar, Sosyalist Meclisler Federasyonu Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, Toplumsal Özgürlük Partisi Dönem Sözcüleri Perihan Koca ile Juliana Gözen salona birlikte giriş yaptı.

Halkların Demokratik Partisi bileşenlerinden Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Ezilenlerin Sosyalist Partisi Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, Sosyalist Kadın Meclisi Sözcüsü Çiçek Otlu, Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcüsü Esengül Demir, Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, SODAP Eş Sözcüleri Kezban Konukçu ve Sezgin Kartal, SYKP Eş Genel Başkanları Canan Yüce ve Cavit Uğur, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Ayşe Erdem ve İbrahim Akın da salonda yerlerini aldı.

Mor Dayanışma, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Hevi LGBTİ+ Derneği, Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPod), Sosyal Araştırma Vakfı, DİSK Basın-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Esnaf Platformu, Güneydoğu Dernekleri Federasyonu, Şirvan Dernekleri Federasyonu, ADAM-DER, Koçgiri Kültür Derneği, İmranlı-DER, Dersim Dernekleri Federasyonu, KAYDER, UİD-DER, Güneydoğu Dernekleri, Trakya Hakkarililer Derneği, Van Dernekler Federasyonu, İnşaat-Sen, Tüketici Koruma Derneği, Validebağ Savunması, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Suruç Aileleri İnisiyatifi, Hakkari Gönüllüleri Derneği de buluşmaya katıldı.

Salonda üzerinde “Demokrasi”, “Özgürlük”, “Eşitlik”, “Kadın”, “Emek”, “Barış”, “Doğa”, “Gençlik” yazan dövizler dikkat çekti.

Kongre merkezinin giriş kısmında Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bayrakları dizilirken, salonda sahnede bulunan dev ekranda ise ittifak bileşenlerinin logolarının olduğu jenerik gösterildi. 

Salona ayrıca Türkiye’nin muhalif neredeyse bütün siyasi renkleri hakimdi. Sinevizyon gösteriminin yapıldığı etkinlikte ittifakın yol haritası olarak kabul edilen deklarasyon metni okundu. Ardından ittifak partilerinin başkanları, eş genel başkanları, temsilcileri ve sözcüleri konuştu. Konuşmacılar, şunları söyledi:

Emekçi Hareket Partisi: Seni başkanlıktan göndereceğiz

Emekçi Hareket Partisi Sözcüsü Özge Akman, konuşmasında şunları belirtti:

Bu ülkede insanlar eğer ekmek almakta bile zorluk yaşıyorsa, tarım ve gıda üretimi alanlarında kamulaştırmalar, büyük kamu yatırımları yapmalıyız demektir. İnsanlarımız elektrik faturasını ödeyemediği için karanlıkta oturuyorsa, enerji sektörünü kamulaştırmamız ve kamusal yatırımlar yapmamız gerekiyor demektir. İnsanlar, sağlık hakkına ulaşmak için hastane kapılarında inim inim inliyorsa sağlığı kamulaştırmamız ve büyük kamu yatırımları yapmamız gerekir. 

İşçi sınıfı günde yedi saat çalışacak. Sadece yedi. Eğer her ay enflasyon böyle artıyorsa, işçi sınıfının ücretlerine de her ay zam yapılacak. İşte bunun için de yola çıkıyoruz.

Biz aynı zamanda Özgürlük ve barış için de yola çıkıyoruz. Kürt halkının sorunlarını adil ve demokratik bir şekilde çözeceğiz. Biz çözeceğiz. Sevgili Demirtaş bir önceki seçimlerde "seni başkan yaptırmayacağız" demişti bunların otoriter rejiminin sözcülerine. Şimdi de biz diyoruz ki "seni başkanlıktan göndereceğiz.” Biz bu anlattıklarımızı bu söylediklerimizi kimseye tavsiye etmiyoruz. Biz artık birleştik, alternatif biziz. Bu söylediklerimizin her birini bizzat kendimiz yapacağız. Ülkeyi yoksulluğa ve karanlığa sürükleyenleri göndereceğiz. Ve sevgili dostlar bu defa, davamız divana kalmayacak.

Emek Partisi: Birlikte kazanacağız, halklar kazanacak

Emek Partisi Başkanı Ercüment Akdeniz, şunları vurguladı:

İki kutuplu burjuva siyasete hayır diyoruz. Meydan boş değil, biz geliyoruz. Emek geliyor, özgürlük geliyor, halkın ittifakı geliyor. Bu daha başlangıç, yürüyoruz. Yolumuz uzun, yolumuz zorlu. Buradan bütün sosyalist partilere, sol ve demokratik, ilerici çevrelere sesleniyoruz: Gelin birleşelim. Öyle uzaktan ‘‘biz dayanışma içindeyiz’’ demekle olmaz. Halk birleşin diyor, birleşelim. 

İşçilere, sendikalara, emek ve meslek örgütlerine sesleniyoruz. Çağrı yapıyoruz. “Siyasi partiler bir masada ittifak yapsınlar biz geliriz” demeyin. İşçi sınıfı, emekçiler bu ittifakın merkezindesiniz, buyurun gelin birlikte örgütleyelim. Aydınlara, yazarlara, sanatçılarımıza sesleniyorum. Millet İttifakı ile Emek ve Özgürlük İttifakı arasındaki gri bölgede titrek durmayın. Gelin Türkiye’nin önünü açalım. Emek ve Özgürlük İttifakı’nda yer alın. 

Halkların Demokratik Partisi: Demokrasinin önündeki tüm kilitleri hep birlikte açmaya geliyoruz

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, şunların altını çizdi:

İddiamız da hedefimiz de büyüktür. Dolayısıyla yürüyüşümüz de çok büyük olacaktır.

Savaşların değil barışın hakim olduğu bir toprak, bir coğrafya yaratmak için geliyoruz. Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesi için geliyoruz. Kanayan tüm yaralarımızı sarmak için onarıcı bir adaleti hayata geçirmek için geliyoruz. Toprağımızı, suyumuzu, ağaçlarımızı talandan kurtarmak için geliyoruz. Ve güzel sabahlara güneş olmak için hep birlikte yola çıktık geliyoruz. Rant ve yolsuzluk kanallarını kapatmak için geliyoruz. Emine annenin, Çorlu annelerinin, Roboski ailelerinin, Soma ailelerinin, Cumartesi Annelerinin, Barış Annelerinin haykırdığı adaleti yaşanır bir hale getirmek için geliyoruz. Kadınlar için geliyoruz, saçı göründüğü için katledilen Mahsa Amini’ye can olmak için geliyoruz. Gençlerin özgürlüğü için geliyoruz. Gençlerin yarınları ve geleceği için geliyoruz. Sevgili işçiler sizler için geliyoruz. Sevgili emekçiler sizler için geliyoruz. Kayyım rejimini darbeler mezarlığına gömmek için geliyoruz.

Çözüm de çözüm gücü de biziz. 

Adalet, demokrasi, barış, eşitlik, emek diyen herkes buraya gelsin, bu yürüyüş büyüsün. Yolumuz açıktır. Riya me vekirî be. 

Sosyalist Meclisler Federasyonu: Sermaye partileri içinde tercih yapmaya mecbur değiliz

Sosyalist Meclisler Federasyonu Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu, şunları ifade etti:

Toplumsal mücadele cephesinde önemli kazanımlardan biri olan Emek ve Özgürlük İttifakı’nı büyütmek ve geniş halk yığınlarında, somut maddi bir güce dönüştürmek önümüzdeki başlıca görevlerden biridir. Bu anlayışla işçi sınıfı ve emekçiler başta olmak üzere tüm ezilenleri, kadınları, gençleri, LGBTİ+'ları Emek ve Özgürlük İttifakı etrafında birleşmeye ve toplumsal mücadeleyi birlikte yükseltmeye davet ediyoruz. 

Bugün artık sermaye partileri içinde tercih yapmaya mecbur olmadığımızı haykırmaya geldik. İşte alın size alternatif Emek ve Özgürlük İttifakı. 

Türkiye İşçi Partisi: Tarihi izlemeye değil yeniden yazmaya geldik

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, şunları belirtti:

Kardeşlerim sesimizin ulaştığı herkese söylüyorum artık AKP ve MHP’den, bu faşist bloktan, Saray iktidarından kurtulmak üzereyiz. Halkımızın çok geniş kesimlerinin bu duygu düşüncelerle, bu heyecanla bizi takip ettiğini biliyoruz. Şunu da elbette ki görüyoruz. Halkımızın bir kısmı 20 yıllık ceberut iktidardan kurtulmanın heyecanını yaşarken, elbette “acaba mı” sorularını soruyor ve kaygılar yaşıyor. “Acaba mı” diye soran tüm yurttaşlarımıza sesleniyorum. Emek ve Özgürlük İttifakı Saray rejimine karşı mücadelenin en kararlı gücüdür.

Kardeşlerim, bizim bir farkımız var. Biz kurtarıcı beklemeyenlerin ittifakıyız. Biz bu ülke kurtulacaksa ancak halk birleşirse kurtulur diyenlerin ittifakıyız. Biz buradan bir kez daha teyit ediyoruz ve söz veriyoruz: AKP’yi, Recep Tayyip Erdoğan’ı sandığa gömecek ittifakız biz. Sandığa gömeceğiz. Yetmez, sandığa gömmekle yetinmeyeceğiz. Bir daha ülkemizin başına böyle belalar gelmesin diye onları ve zihniyetlerini tarihe gömecek ittifakız biz. 

TÖP: Tarihsel bir dönemde halkın yegane seçeneği olan ittifakımız için bir araya geldik

Toplumsal Özgürlük Partisi Dönem Sözcüsü Perihan Koca, şunları vurguladı:

Halkımızı kötünün iyisine, ehveni şere mahkum etmeyeceğiz. Çünkü değerli kardeşler, biz halkın ittifakıyız, biz Emek ve Özgürlük İttifakıyız. Kardeşler, biz halkız. İşte o yüzden kendimizden başka kurtarıcı beklemiyoruz. Halk iktidarını, halkçı bir ülkeyi, demokratik bir ülkeyi biz kuracağız. Halkın içinde kuracağız, halkla birlikte kuracağız. Biraz önce ilan etmiş olduğumuz siyasi programla yapacağız.

Kimse bize öyle sırça köşklerinde, masa başlarında halk adına ülkeyi yönetmeye, halk adına konuşmaya kalkmasın. Biz diyoruz ki bundan böyle halk kendisi konuşacak. Bundan böyle halk kendisi karar verecek. Bundan böyle halk yönetecek, halk kazanacak. O yüzden diyoruz ki çare de umut da çözüm de burada. Çare de umut da çözüm de halkın kader birliğinde, halkın direniş birliğinde, halkın ittifakında, Emek ve Özgürlük İttifakı’nda.

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın program çerçevesinin tamamını okumak için: Emek ve Özgürlük İttifakı program çerçevesi açıklandı

İlgili Yazılar

Post

Almanya Seçimlerine Yeşil ve Soldan Bir Bakış

Post

Umudumuz Örgütlü Mücadelemizde

Post

Batı’nın Göçmen İkiyüzlülüğü

Post

Ödememek ve Ödeyememek

Post

Al Gözüm Seyreyle

Post

Cevap C Şıkkı

Post

COVID-19 Günlerinde Anti-Kapitalist Siyaset

Post

Salgın Durumu Üzerine

Post

İş, Aş, Barış

Post

‘Zeytinlilerin’ Kazanacağı Günler Yakın

Post

Gotham’ın Delileri Ne Kadar Kahraman?

Post

Yolsuzluk Saray Düzeninin Çimentosudur

Post

Düzenin Ekonomiye Çözümü Yok

Post

Mesele Bakanlık Değil Kürt Halkının Temsil Hakkı

Post

Ege’nin İki Yakasının Tek Çözümü: Göndereceğiz

Post

Ekonomik Kriz Yayılırken Savaşlar da Yayılacaktır

Post

Seçime Bir Adım Kala Sosyal Konut Projesi

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı yola çıkıyor!

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı program çerçevesi açıklandı

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı yol haritasını binlerin katıldığı halk buluşmasında açıkladı

Post

İtalya’da Seçimler Neyi İşaret Ediyor?

Post

Başörtüsü, Özgürlükler ve Devrimci Siyaset

Post

Savaşsız Bir Dünya İçin Emekçilerin İktidarı Gerek

Post

Madenlerde Tek Çare Kamulaştırma

Post

Sansür Yasasını Yenebiliriz

Post

Yeni Gezi Direnişleri için Mücadele Arkadaşlarımızı Savunacağız

Post

İşçi Emekçi Mitingiyle İşçi Hareketinde Bir Adım Daha

Post

Seçim Ekonomisi Pansumansa İşçi Emekçi Hükümeti Tek Çözüm Olabilir

Post

Rejim Özgürlüklerimizi Söküp Alacak Güçte mi?

Post

İnşaat-Sen Sendikaların Yüz Akı, Yaşasın İşçilerin Kayı İnşaat Zaferi

Post

EHP Gençliği 6 Kasım'da Gençlik Konferansı'na çağırıyor

Post

EHP Gençliği Konferans'ta Buluştu: Gelecek Sosyalizm Olacak!

Post

“Helalleşme” Kavramının Düşündürttükleri

Post

EHP'den Adaylık Değerlendirmesi: Aday Çıkması Doğal

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı “Birlikte Değiştirelim” demek için İstanbul’da buluşuyor!

Post

EHP'den Erdoğan'a: Seni Göndereceğiz!

Post

On binler Kartal'da buluştu: Emek ve Özgürlük İttifakı seçim startını verdi

Post

Trendyol Çalışanları Direniyor

Post

Şahsım Devlet Olursa - I

Post

Şahsım Devlet Olursa - II

Post

Şahsım Devlet Olursa - III

Post

Şahsım Devlet Olursa - IV

Post

Şahsım Devlet Olursa - V

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı: Tarihsel sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz, cumhurbaşkanı adayı çıkarmıyoruz

Post

EHP Deprem Politikaları Raporu: Yıkılmayan Kentleri İnşa Edeceğiz

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk’ten Soylu’ya: HDP’yi Kapatmak İçin Hiç Heyecanlanma

Post

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Adayı ve EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, Diyarbakır’daydı

Post

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Hakan Öztürk, bugün Siirt’teydi.

Post

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Hakan Öztürk, Şırnak’ta yapılan iki Yeşil Sol Parti seçim bürosu açılışına katıldı.

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk, altı maddede hedeflerini anlattı: Bu iktidardan bir beklentimiz yok

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk öldürülen kadınların aileleriyle buluştu: Kadınların çığlığı o mecliste duyulmalı

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk: O parlamento güçlü olacaksa önce Kürt milletvekilleri konuştuğunda “Kardeş Kürt halkının diliyle konuşuldu” diye kayda geçmelidir

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk: Karanlık rejimi göndermek, Türkiye halklarına muazzam bir özgüven verir

Post

Yeşil Sol Parti İstanbul Adayı Öztürk’ten Diyarbakırda'ki ev baskınlarına tepki: Halk politikalarınızı beğenmezse sizi gönderir, buna alışın

Post

Neo-Feodal Toplumda Hayatta Kalma Rehberi - I

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk: İşçilerin Ürettiği Değer Sermayeden Bağımsız Olmalı

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk: Hem 1 Mayıs’tan hem de seçimlerden başarıyla çıkmalıyız

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk: 1 Mayıs'ta meydanlarda işçi sınıfının gür sesini yükseltmeliyiz

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk: Büyük halk toplantılarıyla, halkın sözünü direkt parlamentoya taşıyabiliriz

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk: İşçi sınıfının bir günlük çalışma süresi 6 saat olmalı

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk’ten Erdoğan’a: Ağlasan da sızlasan da bu halk seni gönderecek

Post

Kuram Tartışması Önceliklidir

Post

Yasakları Yasakla