Post

Faşist Hareketi Besleyen Politikalar

İngiltere’de bir süre önce yapılmış olan genel seçimlerde 14 yıldır ülkeyi kesintisiz yöneten muhafazakar partinin iktidarına son verilerek, işçi partisinin sağlam bir çoğunlukla meclise girmesinin yarattığı pozitif durumun yanında, aynı seçimlerde yüzde 14 oy alarak meclise 4 temsilci sokmuş olan aşırı sağ partiyi kimse konuşmadı.

Oysa faşizmin birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi İngiltere'de de göçmen ve Müslüman karşıtlığı üzerinden oluşturdukları nefret dilinin popülist karşılığını oluşturan 4 milyon oyun yarattığı moralle, sokak hareketinin militan karakterini yaratacağı bazı pogrom davranışlarını deneyimlemek için başlattıkları küçük kalkışmalar, önümüzdeki zamanlardaki tehlikenin büyüklüğüne işaret etmekte. Bu durum, faşizmin kurumsallık kazanarak güçlenmesinin temel dinamiklerini pratik hayatta besleyerek çoğalmasının önünü açacaktır.

Yaşadığımız fiziksel dünyanın belirsizliklerle dolu girdabını oluşturan kapitalist sömürü biçimlerinin farklı şekillerde var ettigi krizlerİ karakterize eden güvencesizlik, dünya genelinde ırkçı hareketin, radikal faşist harekete dönüşmesinin temelini oluşturan bir dinamizm içermekte. Bu yüzyılın belirsizlik ve gelecek korkularını besleyen, kaygılarını büyüten, dünyanın her köşesinde yaşanmakta olan kaosun yarattığı tüm kriz ve savaş halleri kapitalizmin öz çocuğunun doğumuna sahne olmakta. Dünya sosyalist hareketi ideolojik mücadeledeki üstünlüğünü ve sokak pratiğini yeniden elde etmek için bu gerçek karşısındaki tavrını netleştirmeli. Yarın bunun için geç olabilir.   

Bir süredir Birleşik Krallık’ta patlak veren göçmen karşıtı sokak hareketlerinin yoğunluk kazanarak devam etTiğine tanıklık ediyoruz. Bu durum faşist hareketin tarihsel genetik kodlarla davranmaya devam ettiğini gösteriyor. Aynı dille ve bunu besleyen pratik davranışlarla yeni deneyimler kazanmak için tarihsel rolünü sahnelemek için oldukça hevesli görünüyor. 

İngiltere bayraklarına sarılıp faşist semboller kullanarak ortalığı yakıp yıkan, farklı etnik kimliklere sahip olan herkesin linç edilmesinin ideolojik önderliğini yapan güruhun çekirdek kadrosunu radikal faşist hareketin militanlarının oluşturuyor. Bu sokak gösterilerinin rahatlıkla sürükledikleri lümpenlik tarihsel suçunu işlemek için, sınıfsal durumundan azade olayın aktörü olmak için nefretle yakıp yıkmanın şuursuzluğu ile sokaklarda dolaşıyor. 

Tarih bu tür utanç hikayeleriyle dolu. Türkiye’de 6-7 Eylül olaylarında Rum halkına yönelik uygulanan pogrom, bugün Birleşik Krallık’ta yaşayan tüm yabancılara uygulanmak istenmektedir. 

Faşist hareketin, 21. yüzyılın bu çeyreğinde sokaklara inmesini kendiliğinden gelişmiş bir refleks olarak ele alamayız. Bu eğilimlerin büyümesinin politik perde arkasındaki temel neden, emperyalizmin dünya siyasetindeki politikalarının ve kapitalizmin neoliberal uygulamalarının yaratmış olduğu çürümenin toplumsallaşmasıdır.

İngiltere’deki bütün bu gelişmelerin küresel ölçekteki dünya siyasetinden bağımsız olarak ele alabileceğimiz konular olmadığını biliyoruz. Avrupa kıtasında yükselişini sürdüren faşist hareketlerin, ABD seçimlerini Trump liderliğinde kabuk değiştirip faşizmin daha kurumsal karakter kazanmasının planlandığı yeni bir dönemin içindeyiz.

Yıllardır uyutularak var edilmiş olan bu hareketlerin bugün uyandırılarak yaşamın normali haline dönüştürülmesi yönünde bir çaba var. Bunlar egemen sınıfların militarizme ve savaş politikalarına yaptıkları yatırımların sonrasında ortaya çıkmış olan işsizlik, açlık ve yoksulluğa karşı kemer sıkmaya yönelmelerinin sonucu olarak yedekledikleri hareketlerdir. 

Radikal faşist hareketlerin kitle partileri üzerinden yaşama dahil olma hamlelerine karşı günümüzün temel acil görevlerinin başındaki ırkçılık karşıtı, güçlü, aktif bir anti faşist hareketin yaratılması bu yükselişin önünü kesecek temel dinamik olabilir.

Bu durum, toplumsal cephelerin netleşmesine katkı sağlayıp sınıflar mücadelesinin keskinliğine olumlu etkilerde bulunarak sürecin geliştirilmesine vesile olacaktır. Gerçeğin eylemiyle yürümekle sağlanabilir. 

 

Yarın, geniş bir yazar kadrosu ile günceli değerlendirme, siyasi gelişmeleri takip etme, öngörme, anlama ve fikri bir yön çizme hedefindedir. Ancak yayınlanan yazılardaki görüşler, Yarın Yayın Kurulu’nun politik değerlendirmeleriyle tümüyle aynı çizgide olmayabilir. Farklı değerlendirmelere sahip olsalar da mücadeleye katkı sunacağını düşündüğümüz tüm yazılara yayın ilkelerimiz çerçevesinde yer vereceğiz.

İlgili Yazılar

Post

Devrimin Güncelliği

Post

Gemisini Kurtaran Kaptan Olamayız

Post

Bir AKP Politikası: Sorunu Çözme, Ortadan Kaldır

Post

Faşist Hareketi Besleyen Politikalar

Post

Ortadoğu'nun Felaketi, İsrail

Post

İddiasını Yitirmiş Sosyalist Hareket

Post

Yoksulluğun Karşısında Somut Politik Program

Post

İktidarın Krizi, Milliyetçilerin Saldırıları

Post

Kapitalizmin Yolu Savaşlara Çıkıyor

Post

Basın Özgürlüğünü Savunalım

Post

Savaşların Karşısındaki Gençlik

Post

Gezi’nin Gücü, İktidarın Korkusu

Post

Avrupa’da Faşizm Hayaleti mi Dolaşıyor?

Post

Kapitalizmin Gıda Krizi

Post

Yıkıma Karşı Birlikte Mücadele

Post

Krizi Ancak Mücadele Aşabilir

Post

Kapitalizmin Krizleri

Post

Kapitalizmin İçinden Bir Olgu: Faşizm

Post

İnsanlığın Seçimi

Post

Yeni Bir Yüzyıl

Post

Emperyalizmin Savaştan Başka Planı Yok

Post

Tespit ve Çözüm

Post

Emperyalizmin Göçmen Planı

Post

Koşullar Mükemmel, Ya Biz?

Post

İnsanlığın Ortak Mirası

Post

Eğitimde Uçurumun Kıyısında

Post

Karanlığı Biz Durdurabiliriz

Post

Ülkenin Sorunlarıyla Uğraşmak Zorundayız

Post

Tek Yumruk Olalım

Post

Fransa'da Maske Düştü

Post

Bay Başkan

Post

Gereğini Yapacağız

Post

Siyasi İktidarın Enkazı

Post

Kavşaktayız

Post

Amok Koşucusu Nereye Koşuyor?

Post

Fişi Çekmeye Hazır mıyız?

Post

Masalın Sonunu Getireceğiz

Post

İtalya’da Sandıktan Ne Çıktı?

Post

‘Kral Çıplak’ Diyelim Kralı Gönderelim

Post

Bu Kış Avrupa’da Bir Hayalet Dolaşır mı?

Post

Kapitalizm İçin İşler Yolunda Gitmiyor