Post

Devrimin Güncelliği

Kapitalist devlet yapısının ortaya çıkışıyla birlikte, yeryüzünün tüm kıtalarında neredeyse eş zamanlı sayılabilecek itirazlar, politik kitle hareketlerine dönüşerek büyük isyan dalgalarının oluşmasına sebep olmuştur. Kapitalist devlet aygıtının kurumsal yapısının aynı zamanda doğal dengeleri alt üst ederek, kendi acımasız hukuk kurallarını işletmeye başlayarak, sürekliliğini koruyarak sürdürdüğü sisteme karşı gelişen itirazlar ve talepler; genellikle demokrasi ve özgürlük çığlığı etrafında gelişip büyümeye devam etmiştir.

Yaratılmış tarihin bu evrelerine dönüp baktığımızda direniş hareketlerine ilham verecek o kadar çok deneyimin izine rastlarız ki, hemen hemen her toplumun kendine özgü yarattığı direnişler ve isyanların izini sürebiliriz. Bu durumun günümüzde benzer özellikler taşıyarak devam etmekte olduğunu görüyoruz. Üstelik 21. yüzyılın bu çeyreğinde bütün diğer zamanlara benzeyen o kadar çok direniş ve isyanın izine rastlarız. Bunları, diyalektiğin geçmiş ve bugünün izlerindeki metaforuyla anlamlandırmaya çalıştığımızda geçmişin geçmediği görürüz. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinin güncelliğini her zamankinden daha fazla taşıdığı bir yüzyılın içinde olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. 

Dünyanın farklı coğrafyalarında baş gösteren kitle isyanlarının, geçmişteki gibi etkili bir toplumsal hafızaya dönüşmüyor olmasının bir nedeni olmalı. Kapitalist sisteme karşı sürmekte olan taleplerin, radikal değişimleri içermiyor olmasının ve devrimleri öncelleyen perspektiften uzaklaşmış olmasının etkili olduğu gerçeğiyle yüz yüzeyiz.   

Günümüzün gelişmiş teknolojilerinin ve iletişim araçlarının yeni tip politik alışkanlıklar yarattığını görüyoruz. Neredeyse anı anına deneyim paylaşma imkanlarının geliştiği 21. yüzyıl, mücadele alışkanlıklarında da köklü değişikliklerin oluşmasını ve yeni politik kültürlerin kendini var etmesini zorunlu kılıyor. Bu yüzyıla ait devrim biçimlerinin öncekilerden çok farklı olacağı tartışma götürmez bir gerçek. Bir bütün olarak baktığımızda, dünyayı okuma biçimlerinde de köklü değişikliklerin olmasının kaçınılmazlığı önümüzdeki başka bir gerçek olarak duruyor. Kapitalizmin dizginsiz sömürü biçimlerinden kurtulmak ve bir imdat freni olmak için bu yüzyıla ait bir devrime olan ihtiyacın aciliyeti, tartışmasız bir gerçek olarak önümüzde duruyor.

Kapitalizm, endüstriyel ve teknik gelişim seyrinin zirvesine ulaştığı 21 yüzyılda, yaşadığı yapısal krizlerle yolun sonuna geldiği bir evreye ulaşmış durumda. Sistemin acımasız çarkları arasında aynı kaderi paylaşan ezilenlerin, kendi aralarında eskisiyle kıyaslanamayacak ölçüde ortaklaşma imkanlarına kavuştuğunu görüyoruz. Günümüzün sınıflar mücadelesi, enternasyonal mücadele biçimlerine son derece elverişli hale gelmiştir. Bu durum, kapitalizmin işleyiş biçimlerini oldukça zorlamakta.

Bugün yaşamsal talepleri için sokağa çıkan işçi ve emekçilerin, mevcut iktidarlar ve devlet aygıtının despotik şiddetiyle yüz yüze gelmeleri; bize basit görünen bu günlük taleplerin, hızla bir devrim konusu olabileceğini göstermektedir. Tüm bu somut koşulların somut analizlerinden azade, “az olsun benim olsun” anlayışıyla dar grupçu “devrim” vaadiyle mücadelenin sürdürülmesi ve her şeyin sloganlarla anlatılmaya çalışılması kitlesel enternasyonal mücadele biçimlerini kısıtlayacaktır. 

Kitlelerle bağ kurmak, toplumsal hareketlerin farklı talep biçimlerini kapsamalıdır. Yürütülen demokratik mücadele biçimleriyle çoğalmayı esas alan bir anlayışla, ezilenlerin dünyasıyla kurulan bağ, herkesin öğrenmesini sağlayacaktır. Sokağın yaratıcı pratiğiyle gelişecek her toplumsal hareket, doğrudan birbirlerinden öğrenerek siyasal ve toplumsal bir güç haline dönüşecektir. Bütün bunları biliyor olmak, konuşuyor olmak, belki de anlamını yitiriyor. Günümüzün faşist hareketlerinin, kitlelerle popülist mobilizasyon siyasetiyle bağ kurarak çoğalmayı önemsediklerini pratikte görüyoruz. Dolayısıyla çoğalmayı hedeflemeyen her akım, lafla peynir gemisi yürütmeye devam eder. Bu durumda, amaca yabancılaşmış tüm Ortodoks yapıların işçi ve emekçilere vaat edecekleri bir devrim de olamaz.

Yaşadığımız yüzyılda, sınıflar mücadelesinin iman ederek örgütlenebilir bir durumda olmadığını artık öğrenmiş olmalıyız. Zulmün ve yoksulluğun şiddetlendiği günümüzde, kitlelerin devrim amacıyla harekete geçmemesinin nedeni, politik ve pratik alanları devlet güdümlü karşı devrimci kitle hareketlerinin insafına bırakmış olmamızdır. 

Kapitalizmin şu an içinde bulunduğu bunalımın, bir kriz biçiminden ziyade, dizginsiz bir çöküşü ifade ettiği tartışma götürmez bir gerçek olarak karşımızda duruyor. Yapısallık olarak yaşanan durumun, daha sert bir geleceksizlik haline dönüşerek ilerleyeceği kriz biçimi, ne yazık ki daha iyi bir gelecek vaat edebilecek bir noktada olmaktan hayli uzak.

Bu durumun yarattığı baskıların sonrasında ortaya çıkan işsizlik, yoksulluk, açlık, sefalet, aşağılanma halleri; işçi ve emekçilerin devrim arayışlarında pratik ve somut programatik sonuçların hemen alınabileceği modelleri yeğlediklerini bize gösteriyor.

Devlet olanaklarıyla desteklenerek köpürtülen faşizmin, toplumda yarattığı hasımlaşmanın ortaya çıkardığı ikili durumları görmeliyiz. Din ve milliyetçilik üzerinden iktidarın daha kuvvetli olmasını amaçlayan tüm tartışma biçimlerinin yıkıcı etkilerinden kurtulmak, oldukça uzun zaman dilimlerine yayılabilir.

Günümüzün bütün ezilenlerinin demokratik hak ve özgürlük mücadeleleri, kapitalizmin varoluşsal krizlerinden kaynaklı olarak giderek her yerde daha fazla ortaklaşıyor ve birbiriyle daha fazla kesişiyor. Bu durum, kitle hareketlerinin yeni bir enternasyonalizmin öncülü olabileceği olasılığına işaret etmekte. 21. yüzyılda demokratik bilinci, dolayısıyla kültürü kendilerinde cisimleştirmiş kitle hareketlerinin öne çıkma olasılıkları; yeni bir sosyalist bilinç yaratacaktır. Türkiye sosyalist hareketi; buyurgan olmayan, birlikte deneyimleyip birlikte öğrenen, demokrasi kültürünü içselleştiren bir çizgide olması elzemdir. Tüm ezilenlerle eşitler ilişkisi temelinde yürütülecek mücadele biçimleri, yeni devrimlerin bu zemin üzerinde yükselmesini sağlayabilir.

Yarın, geniş bir yazar kadrosu ile günceli değerlendirme, siyasi gelişmeleri takip etme, öngörme, anlama ve fikri bir yön çizme hedefindedir. Ancak yayınlanan yazılardaki görüşler, Yarın Yayın Kurulu’nun politik değerlendirmeleriyle tümüyle aynı çizgide olmayabilir. Farklı değerlendirmelere sahip olsalar da mücadeleye katkı sunacağını düşündüğümüz tüm yazılara yayın ilkelerimiz çerçevesinde yer vereceğiz.

İlgili Yazılar

Post

Bir Çöküş Hikayesi

Post

Halkların Mücadelesi

Post

Sağlık Kamusal Bir Haktır

Post

Yönetememe Krizi Derinleşiyor

Post

Karanlıktan Çıkışın Yolu

Post

Bölgesel Savaşlar Denklemi

Post

Yönetememe Krizinin Sonucu: Anayasa Tartışması

Post

Kapitalizmin Yolu Savaşlara Çıkıyor

Post

Basın Özgürlüğünü Savunalım

Post

Savaşların Karşısındaki Gençlik

Post

Gezi’nin Gücü, İktidarın Korkusu

Post

Avrupa’da Faşizm Hayaleti mi Dolaşıyor?

Post

İktidarın Krizi, Milliyetçilerin Saldırıları

Post

Yoksulluğun Karşısında Somut Politik Program

Post

İddiasını Yitirmiş Sosyalist Hareket

Post

Ortadoğu'nun Felaketi, İsrail

Post

Faşist Hareketi Besleyen Politikalar

Post

Bir AKP Politikası: Sorunu Çözme, Ortadan Kaldır

Post

Gemisini Kurtaran Kaptan Olamayız

Post

Devrimin Güncelliği

Post

Kapitalizmin Gıda Krizi

Post

Yıkıma Karşı Birlikte Mücadele

Post

Krizi Ancak Mücadele Aşabilir

Post

Kapitalizmin Krizleri

Post

Kapitalizmin İçinden Bir Olgu: Faşizm

Post

İnsanlığın Seçimi

Post

Yeni Bir Yüzyıl

Post

Emperyalizmin Savaştan Başka Planı Yok

Post

Tespit ve Çözüm

Post

Emperyalizmin Göçmen Planı

Post

Koşullar Mükemmel, Ya Biz?

Post

İnsanlığın Ortak Mirası

Post

Eğitimde Uçurumun Kıyısında

Post

Karanlığı Biz Durdurabiliriz

Post

Ülkenin Sorunlarıyla Uğraşmak Zorundayız

Post

Tek Yumruk Olalım

Post

Fransa'da Maske Düştü

Post

Bay Başkan

Post

Gereğini Yapacağız

Post

Siyasi İktidarın Enkazı

Post

Kavşaktayız

Post

Amok Koşucusu Nereye Koşuyor?

Post

Fişi Çekmeye Hazır mıyız?

Post

Masalın Sonunu Getireceğiz

Post

İtalya’da Sandıktan Ne Çıktı?

Post

‘Kral Çıplak’ Diyelim Kralı Gönderelim

Post

Bu Kış Avrupa’da Bir Hayalet Dolaşır mı?

Post

Kapitalizm İçin İşler Yolunda Gitmiyor