Post

Bir AKP Politikası: Sorunu Çözme, Ortadan Kaldır

AKP iktidarı, toplumsal hayatımızı ilgilendiren her meseleyi radikal bir şekilde değiştirme hadsizliklerinden birini de sokak hayvanlarıyla ilgili yasayı meclisten geçirerek göstermiş oldu. Bütün bu anti demokratik uygulamalarla bir darbe iktidarının ölçüsüzlüğüyle hareket etmiştir. Bu tasarının göründüğünden daha önemli yönleri olduğunu biliyoruz. 

Bugün sokakta 6,5 milyon hayvanın yaşadığı tahmin edilmektedir. Aynı ülkenin sokaklarında yüz binden fazla evsiz ve unutulmuş insanın olduğu da başka bir gerçek. Bütün bu evsiz insan ve hayvanların öncelikli olarak sokakta yaşamamaları gerekir. Her canlının geceyi güvenle geçireceği bir dama sahip olmasının önemini anladığımızda, sorunların başka türlü konuşulabilir olduğunu da anlamış olacağız.

Sokak hayvanları yasası, AKP’nin seçilenlerinin seçildikten sonraki zorba hallerinin bu denli görünebilir olduğu sayısız örnekten birini oluşturuyor. Eğer sokakta yaşayan tüm canlıları öldürerek fiziksel dünyamızın gerçekçi sorunlarından kurtulabileceklerini düşünüyorlarsa fena halde yanılıyorlar.

Erdoğan’ın yakın zamanda çoğalmak üzerine söylediklerini unutmuş olamayız. Sokak hayvanlarının popülasyonunun bu denli artmış olmasının nedeni de yine kendileri. Daha önce kendi iktidarlarında çıkartılmış kısırlaştırma yasasını uygulasalardı bugün bu sorunu konuşuyor olmayacaktık. Hayvanların üretilip satılarak çoğalmalarının birinci dereceden sorumlusu olan kapitalizmin uşakları, yine kapitalizme daha fazla para kazandırmak için onları katletmek için kolları sıvamış durumdalar.

Dünyanın sokaklarında yaşayan tüm karnı tok ve şiddete maruz kalmamış olan sokak hayvanlarının, bazı insanlardan daha fazla dost olduklarının milyonlarca örneğini sıralayabilmek mümkün.

İnsanlık olarak hayatımıza dahil edilmiş tüm hayvan türlerinin binlerce yıllık evcilleştirme sürecinden sonra ortaya çıkmış adaletsiz hiyerarşinin getirdiği zulmü hem kendi ırkımıza hem hayvan ırkına uygulamaktan geri kalmıyoruz.  Dünyanın hızla bir yok oluşa doğru sürüklenmesinde başrol oynuyoruz. 

Tüm bu konuların insani içerikler taşıyor olması, onun sınıfsal ve politik yönünü gizlemiyor. Türkiye egemen siyaseti, tarihinin her döneminde sınıfsal ve toplumsal tüm  meselelere karşı faşist baskı biçimlerini uygulamaktan hiç geri kalmadı. Bu durum AKP iktidarıyla fay hatlarının daha da derinleşmesini sağlamıştır. 

Siyasallaşmış İslami iktidarın faşist yönetim biçiminin kurumsallık kazandığı günümüzde, bunun dışındaki tüm toplumsal dinamikler benzer bir tehdidin hedefinde olmaya devam ediyorlar.

Sokak hayvanlarıyla ilgili yasanın toplumsal fay hattında büyük bir kırılmaya dönüşebilmesinin emareleri oldukça fazla. Siyasallaşmamış AKP seçmenlerinden bazılarının inanç temelini oluşturan günah korkusundan ötürü bu yasaya karşı olmaları bir vicdani gerçekliğe dönüşebilir. 

Bu durum 11 yıl önce bir parkta ağaçların kesilmesine karşı başlayan itirazla büyüyerek gelişen bir toplumsal direnişe dönüşebilir. Gezi direnişindeki sokak hayvanlarının polis saldırıları karşısındaki görüntülerini unutmuş olamayız.

Türkiye toplumunda patlamaya hazır o kadar çok sorun birikmiş durumdaki… Kürt halkının yüzyıllardır kendi dilinde söyleyip oynadığı oyunların yasaklanması, İstanbul Sözleşmesi mücadelesi, LGBTİQ+ ların mücadelesi, işçi grev ve direnişleri, ekonominin yarattığı açlık ve yoksulluk, cezaevlerindeki hak ihlalleri ağır tecrit koşullarının yarattığı insanlık dışı uygulamaların yaygınlaşmasının toplumsal bir "normale" dönüştürülmesi… Ve bunlar için uğraşan AKP’nin trollerinin dezenformasyon siyasetini boşa çıkartmak toplumun bütün kesimlerinin dahil edildiği çoklu politik bir hattın yaratılmasıyla olabilir.

Önümüzde birikmiş tüm bu sorunlarla yüzleşince, değişimin pek de kolay olmayacağına dair çaresizlik hallerinin ortadan kaldırılması, ancak mücadelede çoğalma perspektifiyle atılacak adımların yeni açılacak yolların rotasının oluşturulmasıyla olacaktır.

Gezi böyle bir birleşik mücadelenin deneyimleriyle yol gösterici olmaya devam ediyor. Türkiye’nin hızla bir uçuruma doğru götürülmesine karşı oluşturulacak tüm toplumsal, direniş ve mücadele biçimlerini kapsamlı hale getirmek için seferber olmalıyız.

Düzenlemenin meclisten geçerek yasallaşmış olmasının burada bir önemi yok. Yaşadığımız gezegendeki her sömürü, hak gaspı, canlı katliamı bizim mücadele nedenimizdir. Halen yapılacak çok şey var. Uyutulmak istenen tüm canlıları koruma altına alarak sorunun toplumsallık kazanmasını sağlayabiliriz. Bütün sokak hayvanlarının güvende yaşayacağı şehirleri yaratabiliriz.  

 

 

 

Yarın, geniş bir yazar kadrosu ile günceli değerlendirme, siyasi gelişmeleri takip etme, öngörme, anlama ve fikri bir yön çizme hedefindedir. Ancak yayınlanan yazılardaki görüşler, Yarın Yayın Kurulu’nun politik değerlendirmeleriyle tümüyle aynı çizgide olmayabilir. Farklı değerlendirmelere sahip olsalar da mücadeleye katkı sunacağını düşündüğümüz tüm yazılara yayın ilkelerimiz çerçevesinde yer vereceğiz.

İlgili Yazılar

Post

Devrimin Güncelliği

Post

Gemisini Kurtaran Kaptan Olamayız

Post

Bir AKP Politikası: Sorunu Çözme, Ortadan Kaldır

Post

Faşist Hareketi Besleyen Politikalar

Post

Ortadoğu'nun Felaketi, İsrail

Post

İddiasını Yitirmiş Sosyalist Hareket

Post

Yoksulluğun Karşısında Somut Politik Program

Post

İktidarın Krizi, Milliyetçilerin Saldırıları

Post

Kapitalizmin Yolu Savaşlara Çıkıyor

Post

Basın Özgürlüğünü Savunalım

Post

Savaşların Karşısındaki Gençlik

Post

Gezi’nin Gücü, İktidarın Korkusu

Post

Avrupa’da Faşizm Hayaleti mi Dolaşıyor?

Post

Kapitalizmin Gıda Krizi

Post

Yıkıma Karşı Birlikte Mücadele

Post

Krizi Ancak Mücadele Aşabilir

Post

Kapitalizmin Krizleri

Post

Kapitalizmin İçinden Bir Olgu: Faşizm

Post

İnsanlığın Seçimi

Post

Yeni Bir Yüzyıl

Post

Emperyalizmin Savaştan Başka Planı Yok

Post

Tespit ve Çözüm

Post

Emperyalizmin Göçmen Planı

Post

Koşullar Mükemmel, Ya Biz?

Post

İnsanlığın Ortak Mirası

Post

Eğitimde Uçurumun Kıyısında

Post

Karanlığı Biz Durdurabiliriz

Post

Ülkenin Sorunlarıyla Uğraşmak Zorundayız

Post

Tek Yumruk Olalım

Post

Fransa'da Maske Düştü

Post

Bay Başkan

Post

Gereğini Yapacağız

Post

Siyasi İktidarın Enkazı

Post

Kavşaktayız

Post

Amok Koşucusu Nereye Koşuyor?

Post

Fişi Çekmeye Hazır mıyız?

Post

Masalın Sonunu Getireceğiz

Post

İtalya’da Sandıktan Ne Çıktı?

Post

‘Kral Çıplak’ Diyelim Kralı Gönderelim

Post

Bu Kış Avrupa’da Bir Hayalet Dolaşır mı?

Post

Kapitalizm İçin İşler Yolunda Gitmiyor