Post

Karanlığı Biz Durdurabiliriz

Bugün iktidarda olan büyük ve küçük ortakların inşa etmeye çalıştıkları diktatörlüğün, siyasal İslamcı, faşist ve cihatçı karakterler eliyle kurulmakta olduğu gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. 
 
14-28 Mayıs seçimlerinden sonra Türkiye siyasal sisteminde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı kesinlik kazanmış görünüyor. Gelecek kuşakları “temsil“ yetkisi almış olanların nasıl bir toplumsal projeye “sahip“ olduklarını önümüzdeki zamanlarda hep birlikte yaşayarak görmüş olacağız.

Zira 22 yıllık AKP iktidarının sömürü, yağma, talan ve yalan üzerine kurulu siyasetinin bünyesine dahil etmiş olduğu çağdışı karakterlerle başlattığı bu karanlık gidişe karşı koyacak mücadele dinamikleri oluşturmak temel siyasal görev olmalı. Siyasal İslam’ın bu gerici yürüyüşüne karşı bir BARİKAT oluşturamazsak, geriye kurtarabileceğimiz bir gelecek kalmayacaktır.
 
Bu yüzyıla ait olmayan karakterlerin siyaset sahnesindeki yükselişlerinin emperyalistlerden bağımsız olmadığı aşikâr. Kendilerinden önceki iktidar partilerinden farklı özellikleri amaçlarını kendi varlık nedenleriyle ortaya koymalarıdır. Yürüyüşleri esnasında yaşam belirtisi gösteren her şeyi yok ederek bir çöle dönüştürme içgüdüsüyle hareket etmesi, sürünün doğal hareket biçimidir. Bu hareket biçimi aynı zamanda karanlık ve kör bir iktidar biçiminin oluşturulması çabası anlamını taşır.
 
Sürü psikolojisinin histerik krizleriyle oluşturdukları hareket biçimlerinin temelinde yatan şey yalan siyasetidir. Bu yalanın sürdürücülerinin, biz ve onlar olarak kutuplaştırdıkları toplumda bazı korkuların büyümesine neden olup tehlikeli bazı hücumlar yapmasını sağlamasının bir nedeni var.
 
Buradaki asıl amaç, varlık nedeni olarak gördükleri karanlığa doğru yürüyüşleridir. Rol modeli olarak gördükleri iktidar biçiminin Afganistan olması da durumu anlaşılır kalmakta. Bu fikrin hayat bulması için önümüzdeki yerel seçimlerde toplumun tüm gözeneklerine nüfuz edecek kanalların yereller üzerinden oluşacağını bildikleri için buradan büyük bir başarı elde etmeyi çok önemsedikleri bilinmeli. Gelecek yılın Mart ayında yapılması hedeflenen yerel seçimlerdeki temel siyaset biçimi de sürü psikolojisini canlı tutmaya çalışmak olacaktır.
 
Bu kavramın mimarı Dan Rice adında bir palyaçoydu. 1848’de Amerikan politik sisteminde kullanılmaya başlanan “Bando Arabası Etkisi” adını alan sürü psikolojisidir. Bu da insanların düşünmeden, çalmakta olan coşkulu müziğe katılıp bu katarın bir parçası haline geldikleri bir hipnoz biçimi olarak boy göstermekteydi. Ülkemizde de bir örneği bulunan, para, çay ve oyuncakların aynı araç konvoylarıyla dağıtan kişiyi bu toplumun yarısı iyi tanıyor.
 
Ülkemizdeki burjuva siyaset biçiminin temel hareket noktası yağma ve talan üzerine şekillendiğinden kapitalizmle olan bağı da çarpık olmuştur.
 
Neoliberal küreselleşme çağının partisi olan AKP’nin kapitalizme hizmet konusunda bir kusuru olmamıştır. Öyle ki iktidar olduğu zamandan günümüze kapitalizmin yeteri kadar artı değer, fazla değer, yeni değer yaratamamasından ötürü doğa yağması ve ekolojik yıkımların partisi olmuştur. Kapitalizme olan uşaklıklarıyla görgüsüz bir sınıf yaratmayı sağlamışlardır.
 
AKP ve yandaşlarının, iktidar süresince açlık, işsizlik, yoksulluk gibi bir dertleri olmamıştır. Hakkını vererek yaptıkları en iyi şey ülkeyi parsel parsel satmak olmuştur. Bir toplum projesine sahip olmayan siyasal İslamcı aklın işi hep kolay olmuştur. İnsanları öbür dünyaya hazırlamakla görevli olduklarından onların doğa, edebiyat, sanat, bilim ve müzik gibi dünyevi işlerle bir alakaları olmadığı için de işlerini oldukça iyi yapıyorlar.
 
Burada etik bir şeyden bahsedemiyoruz. Onların çokça tartışmalı olan toplumsal ahlaki yönlerinin bozukluğu, iyi ve kötü arasındaki bir ayraç işlevine sahip olmak için yeterli olmamakta.

Türkiye toplumunda tüm bu dengeleri değiştirebilme potansiyeli hep vardı. Buradaki etik mesele var olan potansiyelin nasıl bir iktidar perspektifine sahip olacağıyla ilgili olacaktır. Bu durum Türkiyeli sosyalistlere sorumlu ve dayanışmacı olmayı zorunlu kılmaktadır.

Yarın, geniş bir yazar kadrosu ile günceli değerlendirme, siyasi gelişmeleri takip etme, öngörme, anlama ve fikri bir yön çizme hedefindedir. Ancak yayınlanan yazılardaki görüşler, Yarın Yayın Kurulu’nun politik değerlendirmeleriyle tümüyle aynı çizgide olmayabilir. Farklı değerlendirmelere sahip olsalar da mücadeleye katkı sunacağını düşündüğümüz tüm yazılara yayın ilkelerimiz çerçevesinde yer vereceğiz.

İlgili Yazılar

Post

Kapitalizmin Yolu Savaşlara Çıkıyor

Post

Kapitalizmin Gıda Krizi

Post

Yıkıma Karşı Birlikte Mücadele

Post

Krizi Ancak Mücadele Aşabilir

Post

Kapitalizmin Krizleri

Post

Kapitalizmin İçinden Bir Olgu: Faşizm

Post

İnsanlığın Seçimi

Post

Yeni Bir Yüzyıl

Post

Kapitalizm İçin İşler Yolunda Gitmiyor

Post

Bu Kış Avrupa’da Bir Hayalet Dolaşır mı?

Post

‘Kral Çıplak’ Diyelim Kralı Gönderelim

Post

İtalya’da Sandıktan Ne Çıktı?

Post

Masalın Sonunu Getireceğiz

Post

Fişi Çekmeye Hazır mıyız?

Post

Amok Koşucusu Nereye Koşuyor?

Post

Kavşaktayız

Post

Siyasi İktidarın Enkazı

Post

Gereğini Yapacağız

Post

Bay Başkan

Post

Fransa'da Maske Düştü

Post

Tek Yumruk Olalım

Post

Ülkenin Sorunlarıyla Uğraşmak Zorundayız

Post

Karanlığı Biz Durdurabiliriz

Post

Eğitimde Uçurumun Kıyısında

Post

İnsanlığın Ortak Mirası

Post

Koşullar Mükemmel, Ya Biz?

Post

Emperyalizmin Göçmen Planı

Post

Tespit ve Çözüm

Post

Emperyalizmin Savaştan Başka Planı Yok