Post

Ya Garipler Yakarsa?

Bu ülkenin bir anayasası var. O anayasada diyor ki “Herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Yaşama hakkı, bütün hakların temelidir. Savaş, sıkıyönetim ve olağanüstü hallerde dahi durdurulamaz, yok edilemez.” Anayasasında yaşama hakkını bütün hakların temeline koyan bu memlekette, biz her gün yeni bir ölüm haberine uyanıyoruz. Şöyle bir söylem dönüyor: “Kötü olan her şey artık normal geliyor, ölümü bile normalleştirdik.” Hayır. Ölüm kanıksanır mı? Kanıksanmaz elbet. Kimse de kanıksamıyor zaten. İzmir’de derme çatma bir barakada 5 çocuk yanarak öldü. Hiç kimse de kanıksamadı. Herkes normal olmadığının bilincinde. Yapılan haberler, devlet kurumlarından yapılan açıklamalar, kamuoyundaki yankısı, kanıksamadığımızı gösteriyor. Bir sorun var elbet. Ama bu sorun kanıksama sorunu değil. Sorun; nasıl konuştuğumuz, okları kime doğrulttuğumuz ve çözüm olarak ne sunduğumuz.

Sorunlar olup bittikten sonra, lanetler okumakla yenilerinin önüne geçilmiş olmuyor. “Sorunun kaynağı neydi? Bu kaynak nasıl devre dışı bırakılabilir”in yoluna gitmek gerekiyor. Melisa Akcan daha 27 yaşında gencecik bir kadın, 5 çocuk annesi, hurda toplayarak geçiniyor ve bir barakada yaşıyor. Evdeki yangından sonra devletin ilk yaptığı, çocukları ölmüş anneyi apar topar gözaltına almak oluyor. Bir anda süper bir kahraman gibi ışıkların arasından çıkan devlet, acaba ‘yandı bitti kül oldu’dan önce neredeydi? Melisa 5 çocuk annesi olana kadar neredeydi? O 5 çocuk derme çatma bir barakada ev diye yaşarken neredeydi? Melisa, o çocukları doyurabilmek için hurda toplarken neredeydi? Kışın ortasında ısınmanın tek yolu bir elektrikli sobadan geçerken neredeydi?

Konu kadın katilleri, işçileri gasp eden patronlar, kara para aklayanlar, mafya çeteleri olunca bir türlü işlemeyen yargımız, kadınların ‘anneliğini sorgulama’ya gelince ilmek atmadan zincir atıyor. “Tü tü maşallah” bizim yargımıza. Doğrudur, devletin her köşede kolluk kuvvetleri, belediyeleri, adliyeleri, hapishaneleri var, sorgulamakla yükümlü yargısı var. Ama bu ülkenin sokaklarında da o hapishanelerin içlerine asla koyamadığımız katilleri, yardakçıları, vurguncuları var. Ne hikmetse bizim tutuk yargımız Melisa için çok aceleciydi. Bir şeyin iddiasında bulunmak için, o işin ehli olmak gerekir. İlk iş olarak Melisa’nın gözaltına alınmasına “yargıdır işini yapar” denilemez. Yargı işini ehliyle yapsaydı, belki de o yangın hiç çıkmazdı. 

Devlet neredeydi sorusuna cevap yok mu? Olmaz olur mu, var tabii. Deniyor ki: “Çocukların devlet himayesine alınması teklif edildi, ancak aile bunu kabul etmedi. Ağustos ayından bu yana toplam 110 bin lira sosyal yardım desteği sağlandı. Bu yıl içinde Bakanlık ekipleri ailenin bulunduğu eve 18 ziyaret gerçekleştirdi. Belediye süt yardımı yapıyordu.” Tüm bunlar iddia olmakla birlikte, ölen çocuklarının vebalini anneye yüklemek için gerekçeler olarak sunuldu. Peki öyleyse bir de şu sorulara cevap verin: Sosyal devletin yükümlülüğü çocukları anneden almak mıydı, yoksa o aileye yaşanılabilir bir hayat sunmak mıydı? Yoksulluk sınırının 4 kişilik bir aile için 64 bin 595 TL olduğu bir ülkede Aylık 27.500 lirayla 6 kişi nasıl geçinir? Tam 18 kere aileyi ziyaret eden bakanlık görevlileri hiç mi dönüp “Bu aile barakada yaşıyor, ev ihtiyacı var” demedi? Belediyenin övündüğü süt yardımına gelmiyorum bile.

Ama olur mu? Sorun asla bizim yüce devletimizde değildir. Melisa ne de olsa bir anneydi, asıl sorumlu mutlaka oydu. Ne uğraşacağız, çevirin okları ona. Fukaralık da allah vergisi zaten. Devlet çok sosyal ama işte görüyorsunuz Melisa iyi bir anne olamadı ki… Madem bakamayacaklardı 5 çocuk getirmeselerdi dünyaya. Oklar mutlaka Melisa’ya çevrilecek, Erdoğan “En az üç çocuk” demiş olsa bile…

Çocukların cenaze namazını kıldıran İzmir İl Müftüsü demiş ki “Çocuktur, günahı yoktur, helallik aldırmayacağım.” Öyle mi? Madem hakkaniyetli konuşacağız, konuşalım tabii. O beş çocuğun yaşanmamış baharlarının, gülüşlerinin, yürüyemedikleri yolların, kursaklarında kalan nefeslerinin hakkı kimin boynuna günah diye yazılacak? Çocuktur cennete gider denilip bir yeşil örtü mü serilecek yaşananlara? Anası o saatte nerdeymiş denip Melisa’nın payına mı kesilecek fukaralığın faturası? Ya birileri kürkleriyle tepemizde at koştururken o barakalarda soğuktan elektrikli sobaya mecbur kalıp da yanan çocukları nereye koyacağız? Bu hakikatleri hangi hakkın nezdinden geçireceğiz?

21. yüzyıldayız. Bambaşka alemleri uzay yolunda seyre düşüyoruz, mimari harikalar yaratıyor, her gün yeni bir teknolojik gelişmeye uyanıyoruz. Milyonlarca insanın aç açıkta çalıştığı o fabrikalarda son model makinalar tıkır tıkır işliyor. Dünya da ülkemiz de hem gelişiyor, hem zenginleşiyor. Türkiye dünyanın en zengin 17. ülkesi. Üstelik bu verileri de devletin kendi kurumları açıklıyor. Gelgelelim bu ülkenin zenginliği, o beş çocuğa bir çatı veremedi öyle mi? Yoksa vermedi mi? İşte kapitalizmin hakikati. AKP’nin yıllardır yaptırdığı koca koca binalar bir yanda bomboş dururken, 5 çocuk derme çatma bir barakada yanarak öldü. ‘Memleketin evlatları’ demek zenginlerin evlatları mı demek? Yanan çocuklar hangi memlekettendi? Sosyal devletin görevi o pırıl pırıl çocukların kırlarda koşacakları bir ülke yaratmak değilse neydi? Melisa’yı alelacele sorguya alanlar, 5 çocuğun yaşama hakkını elinden alan düzene de hesap soracak mı?

Çıkan yangın bir felaket değildi, bir doğal afet hiç değil. O çocukların katilleri var. Yeryüzünü kendi çiftliği sanıpta dilediğince hüküm sürenlerin verecek hesabı var. Halkın evlatları soğuktan korunmak için yanarken, sıcak saraylarında sefa sürenler var. Bu dünyada her çocuğu ısıtacak kadar gaz da var, her çocuğunun başını sokacağı kadar çatı da.

“Kaderimizde yazan fukaralıkmış” diyerek boynu bükmek değil çare. Bu dünyanın bütün bir zenginliğini gasp edenlere karşı, o zenginliği var edenler biziz. Varsın hep garipler yanacak sansınlar, ya bir gün garipler yakarsa?

 

Yarın, geniş bir yazar kadrosu ile günceli değerlendirme, siyasi gelişmeleri takip etme, öngörme, anlama ve fikri bir yön çizme hedefindedir. Ancak yayınlanan yazılardaki görüşler, Yarın Yayın Kurulu’nun politik değerlendirmeleriyle tümüyle aynı çizgide olmayabilir. Farklı değerlendirmelere sahip olsalar da mücadeleye katkı sunacağını düşündüğümüz tüm yazılara yayın ilkelerimiz çerçevesinde yer vereceğiz.

İlgili Yazılar

Post

Moto Kurye Olmak

Post

Ya Garipler Yakarsa?

Post

Koşulsuz Yurt, Koşulsuz Burs

Post

Bir Kez Daha: Birkaç Elma Değil Sepet Çürük!

Post

Emeğin Yol Haritası

Post

Umut Biziz, Genç Feministleriz

Post

Fındıklar Altında Kardeşlik Bölüm 3: Kayıp Dileğin Sonu

Post

Kanunsuzluk Üreten Kanun Katillerinin Katillik Yaratan Kanunsuzlukları

Post

Ruhsuz Mükemmeliyet

Post

Müsadenizle Denemek İstiyoruz

Post

Fındıklar Altında Kardeşlik Bölüm 2: Belirsiz Yolda Çaresizlik

Post

İki Ekmek Borçluyuz

Post

Taksim Mücadelesi ve 1 Mayıs’ın Bütünlüklü Siyaseti

Post

Şimşek Programı Çöpe, Patronların “Eller Cebe”

Post

Her Sosyalist Bir Öğretmendir

Post

Bir Işık Yakıyoruz 

Post

Hayata Boyuna Beyaz Atlı Prens Muamelesi Yapmak

Post

AKP’nin Kadınlara Reva Gördüğü Hayat

Post

Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin

Post

Fındıklar Altında Kardeşlik

Post

Bize Yalan Söylediler

Post

Yasakları Yasakla

Post

Kuram Tartışması Önceliklidir

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk’ten Erdoğan’a: Ağlasan da sızlasan da bu halk seni gönderecek

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk: İşçi sınıfının bir günlük çalışma süresi 6 saat olmalı

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk: Büyük halk toplantılarıyla, halkın sözünü direkt parlamentoya taşıyabiliriz

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk: 1 Mayıs'ta meydanlarda işçi sınıfının gür sesini yükseltmeliyiz

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk: Hem 1 Mayıs’tan hem de seçimlerden başarıyla çıkmalıyız

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk: İşçilerin Ürettiği Değer Sermayeden Bağımsız Olmalı

Post

Neo-Feodal Toplumda Hayatta Kalma Rehberi - I

Post

Yeşil Sol Parti İstanbul Adayı Öztürk’ten Diyarbakırda'ki ev baskınlarına tepki: Halk politikalarınızı beğenmezse sizi gönderir, buna alışın

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk: Karanlık rejimi göndermek, Türkiye halklarına muazzam bir özgüven verir

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk: O parlamento güçlü olacaksa önce Kürt milletvekilleri konuştuğunda “Kardeş Kürt halkının diliyle konuşuldu” diye kayda geçmelidir

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk öldürülen kadınların aileleriyle buluştu: Kadınların çığlığı o mecliste duyulmalı

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk, altı maddede hedeflerini anlattı: Bu iktidardan bir beklentimiz yok

Post

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Hakan Öztürk, Şırnak’ta yapılan iki Yeşil Sol Parti seçim bürosu açılışına katıldı.

Post

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Hakan Öztürk, bugün Siirt’teydi.

Post

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Adayı ve EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, Diyarbakır’daydı

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk’ten Soylu’ya: HDP’yi Kapatmak İçin Hiç Heyecanlanma

Post

EHP Deprem Politikaları Raporu: Yıkılmayan Kentleri İnşa Edeceğiz

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı: Tarihsel sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz, cumhurbaşkanı adayı çıkarmıyoruz

Post

Şahsım Devlet Olursa - V

Post

Şahsım Devlet Olursa - IV

Post

Şahsım Devlet Olursa - III

Post

Şahsım Devlet Olursa - II

Post

Şahsım Devlet Olursa - I

Post

Trendyol Çalışanları Direniyor

Post

On binler Kartal'da buluştu: Emek ve Özgürlük İttifakı seçim startını verdi

Post

EHP'den Erdoğan'a: Seni Göndereceğiz!

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı “Birlikte Değiştirelim” demek için İstanbul’da buluşuyor!

Post

EHP'den Adaylık Değerlendirmesi: Aday Çıkması Doğal

Post

“Helalleşme” Kavramının Düşündürttükleri

Post

EHP Gençliği Konferans'ta Buluştu: Gelecek Sosyalizm Olacak!

Post

EHP Gençliği 6 Kasım'da Gençlik Konferansı'na çağırıyor

Post

İnşaat-Sen Sendikaların Yüz Akı, Yaşasın İşçilerin Kayı İnşaat Zaferi

Post

Rejim Özgürlüklerimizi Söküp Alacak Güçte mi?

Post

Seçim Ekonomisi Pansumansa İşçi Emekçi Hükümeti Tek Çözüm Olabilir

Post

İşçi Emekçi Mitingiyle İşçi Hareketinde Bir Adım Daha

Post

Yeni Gezi Direnişleri için Mücadele Arkadaşlarımızı Savunacağız

Post

Sansür Yasasını Yenebiliriz

Post

Madenlerde Tek Çare Kamulaştırma

Post

Savaşsız Bir Dünya İçin Emekçilerin İktidarı Gerek

Post

Başörtüsü, Özgürlükler ve Devrimci Siyaset

Post

İtalya’da Seçimler Neyi İşaret Ediyor?

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı yol haritasını binlerin katıldığı halk buluşmasında açıkladı

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı program çerçevesi açıklandı

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı yola çıkıyor!

Post

Seçime Bir Adım Kala Sosyal Konut Projesi

Post

Ekonomik Kriz Yayılırken Savaşlar da Yayılacaktır

Post

Ege’nin İki Yakasının Tek Çözümü: Göndereceğiz

Post

Mesele Bakanlık Değil Kürt Halkının Temsil Hakkı

Post

Düzenin Ekonomiye Çözümü Yok

Post

Yolsuzluk Saray Düzeninin Çimentosudur

Post

Gotham’ın Delileri Ne Kadar Kahraman?

Post

‘Zeytinlilerin’ Kazanacağı Günler Yakın

Post

İş, Aş, Barış

Post

Salgın Durumu Üzerine

Post

COVID-19 Günlerinde Anti-Kapitalist Siyaset

Post

Cevap C Şıkkı

Post

Al Gözüm Seyreyle

Post

Ödememek ve Ödeyememek

Post

Batı’nın Göçmen İkiyüzlülüğü

Post

Umudumuz Örgütlü Mücadelemizde

Post

Almanya Seçimlerine Yeşil ve Soldan Bir Bakış