Post

Umut Biziz, Genç Feministleriz

Sevgili İlke TV okurları merhaba,

Genç feministlerin ayağa kalktığı, iradesini ortaya koyduğu günlerden geçiyoruz. Ekim ayına girdikten sonra art arda taciz ve kadın cinayeti olayları yaşandı. İkbal ve Ayşenur’un vahşice Semih Çelik tarafından öldürülmesi üzerine genç feministler AKP’ye “Biz buradayız!” dedi. Ne iyi ki meydanları dolduran, fikir üretenler var. Ne iyi ki olumsuz gelişmelerin ardından vazgeçmeyip mücadeleyi seçenler var. Bu yazı vesilesiyle aramıza yeni katılan yüzlerce yeni mücadele arkadaşlarıma hoş geldiniz demek isterim.

İkbal ve Ayşenur kardeşlerimizin öldürülmesi üzerine büyük bir öfke de açığa çıkmış oldu. Siyasi iktidar halk konuşmasın istiyor ama herkesin dilinde ihmaller var. Ülkemizde kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin ardından hep yetkililerin ihmali konuşuluyor ya da cezasızlığın nasıl bir toplumsal işleyişe dönüştürülmeye çalışıldığını görüyoruz. Yapılabilecek onlarca şey varken, kamu kurumlarının önlemeye ve korumaya ilişkin hiçbir şey yapmıyor oluşu elbette herkesi sinirlendiriyor. Çünkü kamuya ait birimlere gün geçtikçe güven azalıyor.

Maalesef ki İkbal’in öldürülmesi üzerine tüm toplum bir video izledi. Fail Semih Çelik bundan 1 yıl önce video çekmiş. Fail, İkbal’e onu öldüreceğini söylüyor. AKP, İkbal ve Ayşenur’un öldürülmesini ve Semih Çelik’in bu suçu işliyor oluşunun sebeplerini, hep başka şeylerle tasvir etmek istiyor. Ama gerçek o videoyla apaçık. Ne uyuşturucu, ne alkol, ne de AKP’li İBB Belediye Meclis Üyesi Işıl İlgin Oktay’ın anlattığı gibi nevrotik flört ilişkisi. Bu göz göre göre işlenmiş bir kadın cinayeti. Bu Türkiye’de değişen kadınlara karşı, erkek egemenliğini güçlendirme çabasının sonucu yaşanan kadın cinayetleri. Uzun yıllardır failin İkbal’e karşı ısrarlı takipte bulunduğu beyanlar arasında söylendi. Israrlı takip bizim mücadelemizle Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanmış bir durumdur. 6284 sayılı yasanın 1. maddesi de ısrarlı takibi kanundan faydalanma sebebi olarak gösterir. Peki nerede İkbal’in 6284’ten kaynaklı koruma kararı? Yok. Cumhurbaşkanı bu konunun neden bu kadar çok konuşulduğunu anlamıştır sanırım. Kamu kuruluşları her gün kendilerini görevsizleştiriyor. Topluma hizmet etme ve onun çıkarlarını gözetme görevini yerine getirmiyor. Bu yüzdendir genç feministler olarak ayaklanışımız. “Türkiye’yi her geçen gün erkekler ve yetkililer yüzünden öldürülen kadınlar ülkesine çevirmeyin” diyedir.

Yaşananların üzerine onlarca üniversite kampüsünde bir araya geldik. Kampüslerde eylem yapmanın ve fikirlerini ifade etmenin önünde AKP’nin koyduğu büyük engeller varken gençler o engelleri yıktı geçti. Biz, İkbal ve Ayşenur’un sıra arkadaşları olarak elbette onlara sahip çıkacaktık. Bu yüzden herkesin belki görüntüleri görünce şaşırdığı, bir yandan da sevindiği kareler oluştu. Örneğin İkbal’i suçlayan, kadın düşmanı Ebubekir Sofuoğlu’nun olduğu Sakarya Üniversitesi’nde binlerce kişi buluştu. Üniversitenin engeline rağmen kampüsün içine girmeyi başardılar. Kim durdurabilir ki zaten binlerce genç feministi? Ebubekir Sofuoğlu da o videoları izlemiştir. Kadın cinayetlerini meşrulaştıranlara üniversitelerimizde asla yer vermeyeceğimizi görmüşlerdir. Uzun zaman sonra hepimiz kampüslerimizde yüzlerce kişiyle bir araya gelmeyi deneyimledik. Keşke bu 2 genç kadının öldürülmesi üzerine olmasaydı. Bu acı verici bir hadise elbette ama şunu da eklemek isterim. İkbal ve Ayşenur’un ardından bu ülkenin tek umudu işte o kampüslerde bir araya gelen genç feministlerdir. Meydanlarda bulaşan kadınlardır. Bizi ayakta tutan tek şey, bu umuttur.

Genç Feministler Federasyonu olarak 12 Ekim Cumartesi günü Kadıköy’de yürüyüş gerçekleştirdik. Kadıköy sokaklarında sel olup akan genç feministleri hükümet görmüştür. Bini aşkın genç kadının bir araya geldiği, çözüm önerilerini anlattığı, hükümetin yapmadıklarını tek tek saydığı bir eylemdi. Genç feministler olarak kendimizi Türkiye feminist hareketinin fikri ilerleticileri ve geleceği olarak görüyoruz. Bu açıdan hemen sönecek bir alev değiliz. Her gün çoğalarak büyüyen örgütlü bir kuvvetiz. Üniversitelerimizde bir araya gelen, kampüslerimizdeki birliğimizi meydanlara da taşıyabilen bir gücüz. O gün birbirimize söz verdik. İkbal ve Ayşenur’a söz verdik. Nefes aldığımız her gün örgütleneceğiz, kampüslerimizde bir araya geleceğiz. Ve elbette kadın cinayetlerini durduracağız.

Ülkemizde AKP iktidarının uyguladığı politikalar ve yaşanan gelişmeler üzerine genç kadınların yaşadığı 3 kritik sorun olduğunu düşünüyoruz. Birincisi aile odaklı politikalar ve ekonomik kriz sonucunda ortaya çıkan, genç kadınların ailelerine bağımlı ve babalarının hegemonyaları altında bir hayat yaşamak zorunda bırakılıyor oluşları. Diğerleri ise ısrarlı takip ve dijital şiddet.

Aile odaklı politikalar sadece kadınlar ve evli oldukları erkek arasındaki ilişkiyi belirlemiyor. Kadınlara şiddet ve büyük eşitsizlik olarak dönüyor. Genç kadınlarda ise, ev içerisinde babalarının, onların hayatıyla ilgili daha fazla söz hakkına sahip olmasına sebep oluyor. Hangi üniversiteye gideceğimiz, nasıl hayatlar yaşayacağımız hanenin “reisi” olarak anlatılan erkekler tarafından belirlenmeye çalışılıyor. Ekonomik krizin de etkisiyle maddi gücü olmayan ve hiçbir ihtiyacımızın kamu tarafından karşılanmadığı genç kadınlar olarak aileye daha bağımlı bir hayat yaşamak zorunda bırakılmaya çalışılıyoruz. Hatta bu politikalar yüzünden babaları tarafından öldürülen kız çocukları ve genç kadınların sayısı artıyor. Bundan dolayı Genç Feministler Federasyonu olarak geçtiğimiz haftalarda “Aile Bizi Bağlamaz” diyerek politik çıkış programımızı kamuoyuna duyurduk. Bu konu üzerine AKP’nin anlattığı aile ilişkisinin içine dahil olmadığımızı ve bunu değiştirmek için mücadelede buluştuğumuzu dile getiriyoruz.

Diğer sorunlar ise ısrarlı takip ve dijital şiddet. İkbal’in öldürülmesi üzerine de tekrar gündeme gelen bir konu oldu. En görünen şiddet biçimi olan fiziksel şiddete karşı bile hiçbir şey yapmayan yetkililer ısrarlı takip suçunu hiç görmüyor. Israrlı takibe maruz kalan genç kadınlar karakollardan hiçbir korucu tedbirden yararlanamamış halde evlerine dönmek zorunda bırakılıyor. Bu takip sosyal medya üzerinden ise ve failin kimliği açık olarak belli değilse ellerinde çokça imkan olduğunu dile getiren yetkililer, faili bulmaya vakit harcamıyor. Israrlı takip sanki çözümsüzmüş ve genç kadınların ömürleri boyunca buna alışarak yaşamaları gereken bir durummuş gibi ele alınıyor. Ama öyle değil. Fail erkekler özgüvenle, onlara bir şey olmayacağı bilinciyle suç işlemeye devam ediyor. Onlara bu cesareti ve gücü hükümet veriyor. Genç kadınlar olarak bizlere böylesi hayatlar yaşamak zorundaymışız gibi davranan yetkililerin karşısında mücadelemiz devam edecek. Fail erkeklerin cesaretini alaşağı edeceğiz.

Sevgili İlke TV okurları, üst üste yaşanan sorunlar bazen hepimizi umutsuzluğa sürükleyebiliyor. Her hüzne büründüğümüz anda 12 Ekim Cumartesi günü meydanları dolduran genç feministler aklınıza gelsin. Bize umutsuzluk yakışmaz. Sevgili sıra arkadaşlarım, her gün bizlere daha fazla sorumluluk düşüyor. Ve değiştirmek için “Ben de varım” dediğinizi biliyorum. Gelin mücadelede buluşalım…

*Güneş Fadime Akşahin'in bu yazısı ilk olarak 18 Ekim Cuma günü ilketv.com.tr'de yayınlanmıştır.

Yarın, geniş bir yazar kadrosu ile günceli değerlendirme, siyasi gelişmeleri takip etme, öngörme, anlama ve fikri bir yön çizme hedefindedir. Ancak yayınlanan yazılardaki görüşler, Yarın Yayın Kurulu’nun politik değerlendirmeleriyle tümüyle aynı çizgide olmayabilir. Farklı değerlendirmelere sahip olsalar da mücadeleye katkı sunacağını düşündüğümüz tüm yazılara yayın ilkelerimiz çerçevesinde yer vereceğiz.

İlgili Yazılar

Post

Umut Biziz, Genç Feministleriz

Post

Fındıklar Altında Kardeşlik Bölüm 3: Kayıp Dileğin Sonu

Post

Kanunsuzluk Üreten Kanun Katillerinin Katillik Yaratan Kanunsuzlukları

Post

Ruhsuz Mükemmeliyet

Post

Müsadenizle Denemek İstiyoruz

Post

Fındıklar Altında Kardeşlik Bölüm 2: Belirsiz Yolda Çaresizlik

Post

İki Ekmek Borçluyuz

Post

Bize Yalan Söylediler

Post

Fındıklar Altında Kardeşlik

Post

Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin

Post

AKP’nin Kadınlara Reva Gördüğü Hayat

Post

Hayata Boyuna Beyaz Atlı Prens Muamelesi Yapmak

Post

Bir Işık Yakıyoruz 

Post

Taksim Mücadelesi ve 1 Mayıs’ın Bütünlüklü Siyaseti

Post

Şimşek Programı Çöpe, Patronların “Eller Cebe”

Post

Her Sosyalist Bir Öğretmendir

Post

Yasakları Yasakla

Post

Kuram Tartışması Önceliklidir

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk’ten Erdoğan’a: Ağlasan da sızlasan da bu halk seni gönderecek

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk: İşçi sınıfının bir günlük çalışma süresi 6 saat olmalı

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk: Büyük halk toplantılarıyla, halkın sözünü direkt parlamentoya taşıyabiliriz

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk: 1 Mayıs'ta meydanlarda işçi sınıfının gür sesini yükseltmeliyiz

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk: Hem 1 Mayıs’tan hem de seçimlerden başarıyla çıkmalıyız

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk: İşçilerin Ürettiği Değer Sermayeden Bağımsız Olmalı

Post

Neo-Feodal Toplumda Hayatta Kalma Rehberi - I

Post

Yeşil Sol Parti İstanbul Adayı Öztürk’ten Diyarbakırda'ki ev baskınlarına tepki: Halk politikalarınızı beğenmezse sizi gönderir, buna alışın

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk: Karanlık rejimi göndermek, Türkiye halklarına muazzam bir özgüven verir

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk: O parlamento güçlü olacaksa önce Kürt milletvekilleri konuştuğunda “Kardeş Kürt halkının diliyle konuşuldu” diye kayda geçmelidir

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk öldürülen kadınların aileleriyle buluştu: Kadınların çığlığı o mecliste duyulmalı

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Hakan Öztürk, altı maddede hedeflerini anlattı: Bu iktidardan bir beklentimiz yok

Post

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Hakan Öztürk, Şırnak’ta yapılan iki Yeşil Sol Parti seçim bürosu açılışına katıldı.

Post

Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı ve Yeşil Sol Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Hakan Öztürk, bugün Siirt’teydi.

Post

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Adayı ve EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, Diyarbakır’daydı

Post

Yeşil Sol Parti Adayı Öztürk’ten Soylu’ya: HDP’yi Kapatmak İçin Hiç Heyecanlanma

Post

EHP Deprem Politikaları Raporu: Yıkılmayan Kentleri İnşa Edeceğiz

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı: Tarihsel sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz, cumhurbaşkanı adayı çıkarmıyoruz

Post

Şahsım Devlet Olursa - V

Post

Şahsım Devlet Olursa - IV

Post

Şahsım Devlet Olursa - III

Post

Şahsım Devlet Olursa - II

Post

Şahsım Devlet Olursa - I

Post

Trendyol Çalışanları Direniyor

Post

On binler Kartal'da buluştu: Emek ve Özgürlük İttifakı seçim startını verdi

Post

EHP'den Erdoğan'a: Seni Göndereceğiz!

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı “Birlikte Değiştirelim” demek için İstanbul’da buluşuyor!

Post

EHP'den Adaylık Değerlendirmesi: Aday Çıkması Doğal

Post

“Helalleşme” Kavramının Düşündürttükleri

Post

EHP Gençliği Konferans'ta Buluştu: Gelecek Sosyalizm Olacak!

Post

EHP Gençliği 6 Kasım'da Gençlik Konferansı'na çağırıyor

Post

İnşaat-Sen Sendikaların Yüz Akı, Yaşasın İşçilerin Kayı İnşaat Zaferi

Post

Rejim Özgürlüklerimizi Söküp Alacak Güçte mi?

Post

Seçim Ekonomisi Pansumansa İşçi Emekçi Hükümeti Tek Çözüm Olabilir

Post

İşçi Emekçi Mitingiyle İşçi Hareketinde Bir Adım Daha

Post

Yeni Gezi Direnişleri için Mücadele Arkadaşlarımızı Savunacağız

Post

Sansür Yasasını Yenebiliriz

Post

Madenlerde Tek Çare Kamulaştırma

Post

Savaşsız Bir Dünya İçin Emekçilerin İktidarı Gerek

Post

Başörtüsü, Özgürlükler ve Devrimci Siyaset

Post

İtalya’da Seçimler Neyi İşaret Ediyor?

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı yol haritasını binlerin katıldığı halk buluşmasında açıkladı

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı program çerçevesi açıklandı

Post

Emek ve Özgürlük İttifakı yola çıkıyor!

Post

Seçime Bir Adım Kala Sosyal Konut Projesi

Post

Ekonomik Kriz Yayılırken Savaşlar da Yayılacaktır

Post

Ege’nin İki Yakasının Tek Çözümü: Göndereceğiz

Post

Mesele Bakanlık Değil Kürt Halkının Temsil Hakkı

Post

Düzenin Ekonomiye Çözümü Yok

Post

Yolsuzluk Saray Düzeninin Çimentosudur

Post

Gotham’ın Delileri Ne Kadar Kahraman?

Post

‘Zeytinlilerin’ Kazanacağı Günler Yakın

Post

İş, Aş, Barış

Post

Salgın Durumu Üzerine

Post

COVID-19 Günlerinde Anti-Kapitalist Siyaset

Post

Cevap C Şıkkı

Post

Al Gözüm Seyreyle

Post

Ödememek ve Ödeyememek

Post

Batı’nın Göçmen İkiyüzlülüğü

Post

Umudumuz Örgütlü Mücadelemizde

Post

Almanya Seçimlerine Yeşil ve Soldan Bir Bakış